Kun Susi tuolla kommenteissaan kyseenalaisti käsitteeni ikiaikaisesta viisaudesta, niin lainaanpa tähän siihen liittyvää tekstinpätkää, jonka toki mopni on todistanut puppupuheeksi.

Tää liittyy kollektiiviseen piilotajuntaan, ja miten se sitten liittyy kulttuurisesti ihmiseltä ja sukupolelta toiselle välittyviin ilmiöihin..... sen aiheen tässä tyynesti sivuutan.

Jungilla nämä arkkityypit olivat miehiä, itse ajattelen, että sukupuolestani huolimatta viisas vanhus on se, mihin toivon tieni päättyvän.

arkkityyppi
Jungin analyyttisen psykologian peruskäsitteitä. Analyyttisen psykologian mukaan universaali ajatusmuoto tai peruskuva, joka on ihmiskunnan menneiden sukupolvien kokemusten arkaaista perintöä ja sijaitsee kollektiivisessa piilotajunnassa. Arkkityyppejä sinänsä ei voi tiedostaa vaan ainoastaan arkkityyppisiä kuvia, symboleja tai aiheita, joita kollektiivinen piilotajunta purkaa tietoisuuteen. A:t eivät ole historiallisesti tai kulttuurisesti määräytyneitä, mutta niiden oletetaan määräävän historiaa ja kulttuuria. Yksilön spesifit kokemukset voivat muokata arkkityyppisiä sisältöjä. Jungilaisia arkkityyppejä ovat mm. anima, animus, varjo, itse, äiti maa, kaikkivaltias isä, luoksepääsemätön neitsyt, sankari, paholainen, Jumala, viisas vanhus.

Linkki lainattu psykologian sanakirjan sivuilta.

Tässä toinen linkki lisätiedon lähteille.