Joka alkoi kuumeinen kirjoittelu lehtiin (mm HS), kun kätilöliitto otti kantaa luonnonmukaisen synnytyksen puolesta.

Synnytys on tunneasia, ja siksi monen on vaikea keskustella tai kirjoittaa siitä edes jotakuinkin neutraalisti. Mittarina pidetään omaa kokemusta. Oikeastaan ärsyttää suunnattomasti monenkin kannanottajan itseriittoisuus ja oman navan ympärillä pyöriminen.

Synnytys on yksi maailman luonnollisimmista tapahtumista. Syntyvän lapsen terveys on äärimmäisen tärkeää. Koska on olemassa paljonkin erilaisia lääkkeettömiä tapoja lievittää synnytyskipua ja saada synnytys sujumaan sekä äidin että lapsen kannalta terveellisellä tavalla, miksi lääkkeiden käyttöä korostettaisiin ja jopa lisättäisiin.

Kun itse aikoinaan odotin lapsiamme, niin luin paljonkin kirjallisuutta kivulääkkeistä ja niiden vaikutuksista syntyvään lapseen. Lapsen kannalta täysin turvallista ja riskitöntä kipulääkitystä ei ole olemassa. Tämä olisi syytä jokaisen synnyttään ymmärtää.

Mm nettiosoitteessa www.terveysportti.fi on tietoa kipulääkkeistä. Mm
hyvänä kivunlievityskeinona mainostettu petidiini asettautuu oikeaan valoon. Mistäpä tiedämme, kuinka monen lapsen levottoman käytöksen ja itsetuhoisuuden taustalla on kipulääkitys, mitä on annettu synnytyksen yhteydessä, ja kuinka monen lapsen ja äidin häiriintyneen vuorovaikutuksen syynä on sumuinen ilokaasun ja petidiinin huuruinen (vastaa morfiinia) synnytys.

Petidiininvaikutukset sikiöön ja vastasyntyneeseen:

Menee istukan läpi nopeasti, asidoottiseen sikiöön suurempina pitoisuuksina
KTG:ssä vähentynyt sykkeen variabiliteetti ja EEG:n aktiviteetti, hengitysliikkeiden väheneminen
Hengityslama -naloksoni!Uneliaisuus, imemisvaikeudet
Nissen 1997: imivät vähemmän/ei lainkaan 15-45 min iässä
Myöhäisvaikutukset Belsey1981: lapset tutkittiin viikottain6 viikon ikäisiksi
Spontaani itku myöhemmin, uneliaisuutta enemmän
Syanoottisiavaiheita enemmän
Äiti hoitaa /pitää sylissä vähemmän
Riordan2000: ei vaikuta imetyksen pituuteen 6 viikon jälkeen
Jacobson 1987, 1990, 1998: riski itsetuhoiseenkäytökseen ja huumeriippuvuuteen?

Lisää petidiinistä:

Lueskelin lisää petidiinistä. Reilu 10 v sitten sitä käytti n 11 % suomalaisista synnyttäjistä. Wikipediassa kerrotaan tällaista, ja kun tähän infoon liitetään tieto, että alhaiset apgar- pisteet ennustavat mm. oppimisvaikeuksia, niin voidaan vain ihmetellä...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Petidiini