No Jojensuussa nyt olen. Terkut kaikille. Jojensuu on se kaupunki joka vei Kajjjaanista yhden jiin, ja nyt se on vaan Kajjaani, ja Joensuusta tuli Jojensuu.

Kun täällä suht harvon käy, alkuun kuulostaa ihmisen puhe siltä. kuin joukko avaruusolioita olisi kokoontunut hölöttämään kaaheen laakeelle aakeelle, mikä muuten on lentokenttä savonmuan kielellä.

Aikoinaan kävin Joensuussa ammattikoulua, PKKK:ssa, Pohjois-Karjalan keskusammattikoulussa eli Kakolassa, joksi me sitä nimitimme. Eniten niiden vuosien aikana tuli huomiota suunnattua juniin ja niiden "saattaen vaihtamisiin"; koulu oli junaradan vieressä ja kai vieläkin. Alkuun ihmettelin sitä "saattaen vaihdetta"- tekstiä, kunnes huomasin, että aikamoisella rytinällä jotkut siirtelivät vaunuja uusiin järjestyksiiin. Aika kova pamaus kuului kun kaksi täydessä lastissa olevaa vaunua tömähti yhteen.

No, kai jotain opinkin, vieläkin muistan termin permeabiliteetti, ja tietysti tanssit, induktanssi, konduktanssi, resistanssi. Vastusten värikoodit taisivat unohtua matkan varrella, jotenkin että musta ruskea punainen sininen vihreä keltainen valkoinen ja oisko kullanvärinen. Joku lukija korjatkoon, jos retma- sarjan (oliko tuokaan termi oikein) värikoodit meni lyttyyn.

Aikoinaan koulussa rakennettiin muuntaja., kukin omansa. Sitä piti kuormittaa tietty aika 220 V jännitteellä ja jollain virralla x amperia. Kun kuormitin omaani, alkoi käry nousta huoneessa ja luokan poikalauma hihitteli, että Mirkku se polttaa muuntajaansa. Hyny hyytyi kun huomattiin, että pojut olivat kytkeneet mitattavan kondensaattorinsa kapasitanssimittarissa jollain omituille kytkennällä suoraan verkkovirtaan, taisi kärytä sekä konkka että mittari.

Tuosta edellisestä esimerkistä ilmenee konkreettisesti sen, miten naisiin suhtaudutaan jos ja kun alkavat työntää nenäänsä perinteiseen miesten maailmaan.

No tässä nuoruusmuistoja,  Karjalassa käynti aina niitä kirvoittaa, saattaa vain olla ettei kukaan jaksa lukea. Tältä osin blogini on nettipäiväkirja, vaikka esim runoja ilmeisesti monikin lukee. Kiitos vaan saamistani palautteista.