Eilen lapsi oli pitkän odotuksen jälkeen psykiatrin juttusilla, isänsä onneksi lähti häntä viemään, minä olin kiinni töissäni tällä kertaa. Hyvä näin, koska ainakin yksi vuosikaudet jäytänyt riita ratkesi samalla.

Psykolla todettiin, että lapsuusiän masennus on taustalla, ja poikaa aletaan hoitaa nyt sen mukaisesti. Ilmankos poika on ottanut niin raskaasi kaikki jälki-istunnot, luokasta ulosheitot, negatiiviset palautteet. Hyvin paljon häntä on rangaistu asioista, jotka ovat masennuksen oireita. Motivaation puute, kun ei jaksa osallistua, itsetunto olematon eikä siksi lähde kaikkeen toimintaan mukaan tai ei tee loppuun vaikkapa piirustusta, kun "ei osaa". - kuriton kakara monen mielestä -  Parhaiten on toiminut niiden opettajien kanssa, jotka kohtelevat häntä arvostavasti ja uskovat häneen. Pienikin negatiivisuus lyhistää, positiinen, kannustava kohtelu saa ihmeitä aikaan.

Nyt Genoveevaakin ahdistaa, mutta eri tavalla kuin ennen.

Havaitsimme lapsemme masennuksen hänen ollessaan muutaman vuoden ikäinen. Hoidimme häntä hoivaamalla, leikittämällä, naurattamalla ja saimmekin ulos kuorestaan. Neuvolassa ei osattu auttaa. Kun lapsi karkaili tarhasta, käskettiin minun aamulla prepata poikaa "käyttäytymään kiltisti". Jälkeenpäin olen saanut itetää, että jo se karkailu viittasi masennukseen, samaten monet muut ilmiöt, joista opettajat ovat syyttäneet välinpitämättömyyttäni ja huonoa kotikasvatusta. Onneksi iki-ihana päiväkodin johtaja otti lapsen viimeiseksi tarhavuodeksi omaan ryhmäänsä, ja pelasti pojan vuoden.

Nyt kun tällä tietämyksellä muistelen lapseni tarha-aikaa, niin häntä ei huvittanut leikkiminen, se kyllästytti häntä. Siksi hänen laitettiin tarhassa (hoitajien päätöksellä) jo nelilvuotiaana esikouluryhmään. Täytti sitten viisi syksyllä, eli kaksi vuotta hän kävi eskaria.

Ammattilaisuus on kasvattajilta joskus kaukana. Jos eivät olisi kyynistyneet, ehkä olisi herkkyyttä huomata lapsen hätä.

Eipä sillä. lapsen masenusta on paljon vaikeampi havaita kuin aikuisen. Se ei ilmene samalla tavalla.  Ja vasta viime vuosina on asiaa tutkittu syvällisemmin.