Olen usein sanonut, että haluan joskus olla vanha viisas nainen. Tällä viittaan jungilaiseen arkkityyppiajatteluun, jonka jotkut leimaavat pseudotieteeksi tai mystiikaksi. Yhtä kaikki, voin aivan mainiosto uskoa, että arkkityyppi- käsitteen kautta voimme selittää ihmisen minuuden kehitystä ja roolejamme yhteisön jäseninä, myös ihanneminämme rakentumista ja tavoitteellista suuntaamistamme.

Olen luullut, että arkkityyppi- ajatteluun ei kuulu vanha viisas naiinen, vain mies. Olen ollut väärässä, kyllä siellä se nainenkin on mukana. Toki Freud, joka oli Jungin oppi-isä, kategorisoi naiset alempaan kastiin kuin miehet, kaiketi Jung saman suuntaisesti. Minusta Freud oli kuitekin tältäkin osin hiukan ristiriitainen; uskoi tyttärensä kykyihin tutkia ja kehittää lasten kasvatukseen liittyviä teemoja.

Vanhan viisaan naisen käsitteestä suomennoksia on netissä, Turun yliopiston sivustojen kautta löysin jotain, samasta paikasta uskonto- tieteen ja uskonnon ilmenemismuotojen määrittelyä.

Tässä ote uskonto- käsitteestä ja alla tekstiä vanhasta viisaasta naisesta /miehestä ja lopuksi äidin arkkityypistä. Äiti- käsite onkin ollut kompleksinen. Kaikkivaltias lapsen elämässä, voi sekä tuhota että olla hyvä elämän antaja. Äitiydessa on voimaa.

Uskonnon alkuperä 

  • Uskonto on neuroosi: seksuaalisten impulssien torjunta luo neurooseja, joissa tärkeintä on tarkka yksityiskohtien toistaminen – rituaalissa epäonnistuminen synnyttää ahdistusta ja syyllisyyttä.
  • Uskonto on pakkomielleneuroosi – "tavallinen" neuroosi on yksityistä uskontoa

Vanha viisas mies 

  • Hahmot: tietäjä, pappi, kuningas, kääpiö, opettaja
  • Ominaisuudet: viisaus, intuitio, halu auttaa, hyväntahtoisuus

Äidin arkkityyppi 

  • Äidillinen myötätunto, maaginen auktoriteetti, järjen ylittävä viisaus, kasvua ylläpitävä ja suojeleva, hedelmällinen, jälleensyntymä ja tuonpuoleinen
  • Pimeys, nielaiseva tyhjyys, vainajien maailma, kaikki mikä ahmii, viettelee, myrkyttää