Lueskelin  Hesarista äskettäin uutisointia meneillään olevista tes- neuvotteluista. Pakostakin tuli mieleen, että monelle työttömälle aihe saattaa olla kaikkea muuta kuin lohdullista luettavaa. Kun itse kamppailee viimeisten senttien kanssa, palkankorotusvaatimukset saattavat kuulostaa hurjilta.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että vaikka teollisuusliiton pojat ja palvelualojen tytöt (uskokaa tai älkää, neuvottelija- ja toimitsijakaarti noudattaa hyvin perinteisiä roolijakoja) luopuisivat vaateistaan, ei senttejä saati euroja työttömille sen enempää heru. Mikään mekaniikka ei siirrä jonkin toimialan rahaa sosiaaliturvaan tai työttömille.

Tarvittaisiin rohkeutta päättää, että työtä kaikille, rohkeutta säädellä paremmin koulutustarjontaa ja vaikka ottaa käyttöön työn jako toisin: lyhennetään työssä olevien työaikaa jotta kaikille riittäisi duunia.

Nyt tes- ruljanssin aikana ei olla puhuttu esim. 6 tunnin työpäivistä. Päinvastoin. viestintäalallakin monelle työantajalle tulee vaikeuksia saada tuotteet painetuiksi ja ilmoitukset syötetyiksi, kun alalle astui voimaan ylityökielto. Työnantajat ovat hiukkasen -anteeksi vain- tyhmiä tuossa asiassa. Eihän ylityökielto mitään haittaisi, jos normaaleja töitä ei tehtäisi jatkuvasti ylitöinä ja tietämättömiä, etenkin nuoria, huijattaisi sitoutumaan pätemättömin työsopimuksin jatkuvan ylityön tekoon. No, moni menee vipuun eikä tule ajatelleeksi palkkansa alhaisuutta, kun ylityöt tuovat pussiin mukavan lisän.