Nyt on kesäherkkujen aika. Tässä helppo herkku kesäruuaksi.

Suolasiika:
- ostetaan siikaa, joko kokonaista ja fileoidaan itse, tai valmiiksi fileoituna, niin kuin minä tänään
- siikaa saa olla sopiva määrä, itse laitoin nyt vain yhden keskikokoisen fileen suolautumaan, pari filettä syötiin voissa paistettuna uusien pottujen kanssa
- otetaan sopiva astia, mihin siika mahtuu sopivina palasina tai jos on useampi file, kokonaisina fileinäkin voi suolata
- heitellään karkeaa merisuolaa astian pohjalle, jos haluaa, voi heittää pikkusen tilliäkin
- laitetaan astiaan kerros siikafilettä. mulla nyt lasikippo tällä kertaa ja pohjalle mahtui vain kolmasosa fileestä, nahkapuoli alaspäin
- heitetään suolaa siian päälle reiluhko kerros, hitunen sokeria tekee mausta pehmeämmän
- laitetaan seuraava siikafile aiemman päälle, lilhapuoli alaspäin. Mun astiaan ei enempää kerroksia tullutkaan, jaoin siikafileen kolmeen osaan ja kaksi pienempää palaa tuli päälle
- heitetään väliin tilliä jos siltä tuntuu, päälle suolaa ja halutessa tilliä
- laitetaan kalan päälle jokin paino. Minä laitoin äsken pienen teelautasen ja sen päälle littanan kiven, joka on tätä tarkoitusta varten ollut monta vuosikymmentä käytössä
- laitoin vielä päälle talouskelmua, ettei jääkaapissa hajut tartu sinne tänne, yhtä hyvin olisi voinut laittaa kannen tai vaika isomman lautasen. En tiedä totuutta, mutta mun järki ei laita kalaa ilmatiiviiseen astiaan.

Annetaan suolautua pari päivää, ja aletaan popsia. Sinänsä kala voi lillua nesteytyneessä suolassa vaikka viikkotolkulla, mutta suolautuu lisää koko ajan. Siksi kalan suolauduttua sopivaksi kantsii kaataa liian vedet pois ja huuhtaista kala, tai pistää pakastimeen osa, jos tuli suolauttua iso määrä. Itse en pidä niinkään graavista vaan suolatusta kalasta. Makuasia.

Leikellään ohuiksi siivuiksi ruokapöytään tuodessa. Tarjoillaan uuisen perunoiden kanssa, jos jotain kasvista haluaa sekaan niin vaikka porkkanapalasia tai varhaiskaalia, tai naurista tai muuta suomessa kasvavaa kasvista- Hyvää on.

Sama resepti käy loheen. Itse ostan vain vapaana uinutta kalaa, siis joko Tenon lohta, tai sitten Suomenlahdessa uinutta, joskus jäämeren kalaakin saa. En osta koskaan kirjolohta, en myöskään kassikalaa. Kasvavat liian tiheässä populaatiossa, ja ainakin kirjolohta kasvatetaan rehu-antibioottimössöillä. Tarvittaessa otan ne aineet erikseen.