Genoveeva ihmettelee, mitä tässä maassa on oikien tapahtumassa. Rikkaille rahaa, köyhät entistä kyykympään ja luokkayhteiskunta näkyväksi.

Vuosia on koulutusjärjestelemäämme ajettu alas, peruskoulua ei ole toteutettu läheskään sillä tavoin kuin aikoin aan tarkoitettu. Kultalusikka suussa syntyneet opettajat takaavat, että keskiluokka uusintaa edelleen itsensä ja huonompiosaiset syrjäytetään.

Ja sitten tämä perintävero. Verkkouutisten nettisivuilta löytyi mm tällainen kommentti, jota on kiva verrata muutama vuosi sitä aikaisempaan uutisointiin. Olispa Suomessa oma Noam Chomsky, joka kertoisi meille, miten media muokkaa ymmärrystämme. AIkoinaan perintövero haluttiin pois siksi, että mummojen pikkuiset perintämökit pystyttäisiin säilyttämään työttömillä lapsilla. Nyt halutaan taata rikkaiden varallisuuden kasvu.

Jos nyt leikin Suomen Chomskya, niin väitän, että pikkuhiljaa kansasta osa saatiin uskomaan, etä perintöveron poistolla tarkoitettiin oikeasti köyhien ihmisten hiellä ja vaivalla ansaittuja mökkirähjiä ja ehkä asunto-osakkeita. Ja nyt kun aivoihin on jämähtänyt sana perintävero, siitä luopumisen idea huiskautetaan nurin niskoin. Ei tässä maassa enää maksa veroja kuin köyhä kansa. Miksi suostuttiinkaan aikoinaan pienten eläkkeiden ja työttömyyskorvauksien verottamiseen? Porvari oli jo silloin keksinyt tavat, millä verotuksaen tuloja tasaava ja koko kansan hyvinvointia lisäävä yhteiskunta ajetaan alas.

Hesari uutisoi tänä aamuna, että nyt puhutaan 5 ha metsäalan vähiimäisrajasta perintäveron poistolle. Eli juuri se porukka, jolle soisi jäävän ne mökit, joita joka niemeen notkoon ja saarelmaan piti nostettaman.

Tässä lainaus tältä vuodelta, 23.4.2007:
Suomessa ei tehdä yhtäkään sukupolvenvaihdosta ennen kuin jatkajalle siirtyvä yritys, maatila tai metsätila vapautuu kokonaan perintöverosta. Siksi uusi hallitus joutuu aloittamaan verouudistustensa toteuttamisen perintöveron alentamisesta, uskoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K. Mattila maanantain Kauppalehdessä.


Tässä lainaus vuodelta 2004:

Säästäkää kotimme - poistakaa perintövero

Perintöveroon sisältyy myös suuri epäoikeudenmukaisuus. Lesket joutuvat realisoimaan usein yhteisesti hankittua omaisuuttaan voidakseen maksaa perintöveronsa. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että kun ensin on joutunut luopumaan puolisostaan, niin sen jälkeen verokarhu pakottaa luopumaan omasta kodista.

Kaiken lisäksi omaisuus on hankittu jo kertaalleen verotetuilla tuloilla.

Ongelmien poistamiseen on kaksi tietä. Perinteinen suomalainen tapa on rakentaa mutkikkaita järjestelyjä helpottamaan yritysten sukupolvenvaihdoksia ja lesken asemaa. Voitaisiin toki myös nostaa perintöveron alarajaa esimerkiksi keskimääräisen asunnon arvon tasolle.

Selkeintä ja oikeudenmukaisinta on kuitenkin luopua perintö- ja lahjaverosta kokonaan. Samalla on luovuttava vanhan vasemmiston ideologisista 1800-luvun asenteista. Eteenpäin siirtyvä omaisuus ei ole jotakin sellaista, jonka rikas yläluokka olisi riistänyt työläisten selkänahasta.

Tavallinen suomalainen omaisuus on asuntoja ja kesämökkejä, jotka pitkien vuosien varrella on omalla työllä ansaittu. Tästä työstä on kertaalleen maksettu raskas vero. Sitä rakennettaessa on ajateltu lapsia ja lastenlapsia. Miksi se omaisuus ei saa jäädä rauhaan?