Paras lukemani analyysi vaalituloksesta demarien kannalta, löytyi Erkki Tuomiojan sivuilta. Tässä lainaus, luvalllisesti. Tästä klikkaamalla saat hänen sivunsa esiin.

ON ITSEKRITIIKIN AIKA

Vaalit olivat SDP:lle katastrofi, mutta ihmeen tyynesti ainakin puolueen johtoporras osaa sen kohdata. Eilinen puoluehallituksen keskustelu tuotti toki aivan oikeitakin havaintoja vaalien alla mm. mainonnassa tehdyistä virheistä, mutta ei vielä merkkiäkään mistään syvemmästä itsekritiikistä, kaikkein vähiten puolueen johtamistapaan liittyen.

Iso osa saamastani kansalaispalautteesta toteaa, että SDP:llä olivat nyt kyllä vaaliohjelmat kohdallaan, mutta mitä te viimeiset neljä (tai kaksitoista) vuotta olette olleet tekemässä? Ilmiölle on hieno tieteellinen nimikin (kognitiivinen dissonanssi), joka tarkoittaa sanojen ja tekojen ristiriitaa. Tässä tapauksessa siitä voi päästä joko niin, että luovutaan sosialidemokraattisesta vaaliohjelmasta ja tunnustetaan toteutettu kokoomuslainen veropolitiikka omaksi, tai myönnetään, että joitakin ratkaisuja kuten esimerkiksi varallisuusveron poistoa ei olisi pitänyt hyväksyä.

Tarkoitan, että SDP:n ongelma ei ole vain sanoman perille saamisessa vaan siinä, että emme ole ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen koskaan pysähtyneet kunnolla miettimään yhteiskunnan tilaa ja tavoitteitamme. Saattaisiko edessä oleva Siperia opettaa? Ikävää vain on, että tässä SDP:n itseaiheuttamassa Siperiassa eniten saavat kärsiä vähäväkisimmät ja heikoimmin suojatut ihmiset.

21.3. 2007