Lisää aiheesta klo 14.24.
Sivistys ei ole ainakaan tietoa ja tietämistä, ei omista eikä osaamista. Keskustelu Sokrateen, miehen ja kulttuurifilosofin välillä valottaa problematiikkaa. Tässä pätkä ja klikkaamalla tätä näet koko artikelin.

Sokrates......Myös minä haluan aina oppia enemmän, vaikka en ehkä voikaan ratkaista, olenko sivistynyt vai en, ennen kuin voin sanoa, mitä sivistys on. Luulen kuitenkin, että tämän tiedon tavoitteleminen kuuluu sivistykseen, kuten myös hyveen tavoitteleminen, sillä mitään parempaa ja korkeampaa en ihmiselle tiedä. Mitä täydellisen tiedon, hyveen ja kauneuden omistamiseen tulee, en tiedä, onko se ihmisen saavutettavissa, enkä siksi halua ottaa sitä sivistyksen mittapuuksi. En voi muuta kuin koettaa selvittää itselleni näitä asioita, sillä sielussani asuu hellittämätön halu päästä niistä perille, eikä mikään tuota minulle suurempaa nautintoa. Luulen, että niin on kaikkien ihmisten laita ja jos he tuntevat itsensä, myöntävät sen. Siinä on ratkaistu myös sinun probleemasi, nuori mies. Kun opit tuntemaan itsesi ja tulet tietoiseksi siitä, mitä todella haluat, ei sinulla voi olla ihanampaa paikkaa kuin Elysion. Tule mukaani, keskustelkaamme ja kyselkäämme, jotta saisimme selvitystä kysymyksiimme ja oppisimme viisautta.

Minä en vielä osaa sanoa lyhyesti mitä se on, sivistys siis. Osaan sanoa paljon siitä, mitä se ei ole.Sivistyneimmät tapaamani ihmiset ovat olleet vähiten kouluja käyneitä ja vähinte lukeneita, mutta viisautta on ollut paljon ja tietyslaista hyvyyttä.

Aamulla tää pätkä:

MiIllainen on sivistynyt ihminen? Tämä ajatus alkoi askarruttaa mielttäni kun kävin kurkkimassa Riina kirjoituksia blogissaan. Hän on listannut sinne omaa käsitystään. Kurkkase ja kommentoi.


Netistä löysin toisella tavalla rakennetun määritelmän, kirjoitajana Aaro harju, liitty artikkeliin, joka löytyy täältä http://www.prohumanum.fi/artikkelit/aaroharju4.html.

Sivistys ymmärretään usein oppineisuutena, lukeneisuutena. Sivistys on paljon muutakin kuin koulutusta ja koulutussuoritteita. Se on kasvatusta, perinteen siirtämistä ja perinteen elämistä, tapoja, tietoa menneisyydestä, oman kansan, ympäristön ja suvun vaiheista, oman persoonansa oikeasta sijoittamista ympäröivään maailmaan, kykyä selvitä erilaisissa tilanteissa, oikeaa suhtautumista lähimmäisiin, lyhyesti sanottuna elämäntaitoa.

Nyt ajattelin, että tekisin lyhyen määritelmän ihan itse, mutta se vaatiikiin pohdiskelua ja aamukahvia pari kupillista.
Aurinkoista lauantainta kaikille bloggaajille..  00020114.gif