Olen joskus sanonut, kenties tälläkin palstalla, että haluan Wanhaksi Wiisaaksi naiseksi. Jungilainen teoria (eräänlainen psykoanalyyyttinen) ei naispuolisia arkkityyppejä tunne, mutta näköjään vanhemmat mytologiat tuntevat ja monet muut suuntaukset. Tunnistatko itsesi? Juttu poimittu artikkelista Jumalattarien peilissä, Kreikkalaisten jumalattarien hahmot mielikuvatyöskentelyssä.

Rakkauden jumalatar Afrodite tulee toimeen lähes kaikkien naisten kanssa. Ainoan poikkeuksen tekevät Herat, joiden ikuinen pelon aihe on toinen nainen. Ja koska ”tavallisessakin” Afrodite-naisessa on aina se jokin viehättävyys, joka saa ihmisten päät pyörälle, hän herättää Herassa levottomuutta. - Myöskään älykäs Athene ei pysty ymmärtämään Afroditen flirttailua.

Heralle tärkeitä arvoja ovat yhteiskunnallinen asema, valta, etiketti ja säädyllisyys. Niinpä myös ystävyyssuhteet muodostuvat hänen arvostuksiaan vastaaviksi. Heran piiriin pääsevät naiset, jotka edistävät hänen asemaansa. Demeter on hyvin seurallinen ja tulee helposti toimeen kaikkien naisten kanssa. Hän voi kuitenkin olla kateellinen naisille, joilla on lapsia, jos hänellä itsellään ei niitä ole.

Persefone viihtyy itsensä kaltaisten naisten joukossa. Ystävyyssuhde vanhemmman naisen kanssa on myös mahdollinen ja silloin hänellä on mahdollisuus saada itselleen uusi ”äiti”. Artemis-tyyppi on ystävänä hyvin ristiriitainen. Toisaalta hänellä on hyviä ystävättäriä, mutta hän saattaa silti asettautua kilpailuasemiin jopa lähimpien ystäviensä kanssa. Tyypillinen Artemis on usein ”joukkueensa” keskushahmo.

Athenella ei luonnollisestikaan ole montaa naisystävää ja parhaiten hän viihtyy kolleegojen ja menestyksen huipulta olevien tuttujen kanssa. Hänen on hyvin vaikea ymmärtää pehmeää Demeteriä tai Persefonea. Myöskään sydämellään elävä Afrodite ei saa ymmärrystä järjen jättiläiseltä. Hestia -nainen viihtyy parhaiten itsekseen, eikä siksi oikein tutustu toisiin ihmisiin. Naissuhteissaan hän on uskollinen ja luotettava, muttei kovin persoonallinen eikä innostu helposti iloitteluihin.