Mieleen jäi jouluaaton kauppojen aukioloa koskevasta keskustelusta jonkun pätkätyöläisen kommentti, jossa tämä ilmoitti eroavansa PAM:ista eli palvelualojen ammattiliitosta, jos jouluaattona kaupat ovat kiinni. Kun on työsuhteessa ns. tarvittaessa töihin tulevana tai myymäläpäällikön soittolistalla, niin mieluusti pitää kiinni edes niistä työvuoroista, joita saa, joita eivät vakituiset työntekijät mielellään tee.
Pari-kolme vuosikymmentä sitten ei olisi tullut kuuloonkaan, että tapaninpäivänä olisi kaupat auki tai että sunnuntaiksi sattuvana jouluaattona joku joutuisi "sorvin ääreen" kaupan kassalle.
Nyt eletään aikaa, jolloin selkeä edunvalvollinen tavoite on ristiriidassa joidenkin yksilöllisten tavoitteiden kanssa. Mutta yhä on ihmisiä, jota pitävät tärkeänä "saavuitettuja etuja" eli esimerkiksi sitä, että saavat olla arkipyhinä ja pyhäpäivinä perheen parissa. Tietysti se on pätkätyöläisellä rahasta kiinni, eri asia on, että onko joskus jokin kollektiivinen tavoite silti korkeammalla sijalla elämässä kuin yksilön omaa etua koskeva.