Tässä väkivaltaistuvassa maailmassa on mieltä lämittävää huomata, että sellainen fiksuna pitämäni mies kuin Erkki Tuomioja virkansa puolesta tuomitsi Saddamin teloituksen. Saman tekivät kaikki maailman ihmisoikeusjärjestöt. Hesarissa kerrottiin hiukan Saddamin taustoista. Hämmästyttävän samankaltainen kuin Stalinilla, Hitlerillä, Mussolinilla esimerkiksi. Taustalla kaltoin kohtelua ja isättömyyttä.

Nyt en muista mikä lukemani teos (olisko Fasismin massapsykologia????? tai jokin psykoanalyyttisen suuntauksen mukainen  teos, en tosiaan muista) analysoi sitä, mikä voi johtaa ensinnäkin yksilön äärimmäisiin tekoihin ja mikä taas voi saada aikaan sen, että kansa katselee ja hyväksyy ääriteot. Tai sitten ajattelen kahta eri teosta, no, joka tapauksessa, kirjahyllyni on niin sekaisin, etten onnistunut löytämään kuin jonkin Erch Frommin pahuuden psykologian, jota en edes ole lukenu. Jotenkin kirja tökkii.

Tuohon väkivaltaistuvaan maailmaan: tarkoitan sillä sitä, että yhä enemmän sodat ja kofliktit koskettavat siviiliväestöä ja "sivullisia".

Hyvää uuden vuoden odotusta kaikille ja toivotaan, ettei Irakista sentään kolmas maailmansota ala kriisien seurauksena. Vai alkoiko se jo aikoinaan USA:n toimien johdosta? Aikanaan historia sen sitten todentaa.